Jo in de media

Jo in de Nouveau van burn-out naar zelfliefde

Jo in de Nouveau van burn-out naar zelfliefde

Is er leven na de horror van een burn-out? Ja! 

Voortaan vaker op Nouveau: korte interviews met vrouwen die een ommekeer in hun leven ervoeren na een burn-out en er sterker dan ooit uitkwamen. In deze eerste aflevering het verhaal van Jo Nieuwenhuizen (51), transformatiecoach voor vrouwen na een burn-out van twee jaar

Jo: “Het eerste signaal was slapeloosheid. Ik kon gewoon niet meer slapen. En omdat ik niet meer kon slapen, werd mijn batterij niet meer opgeladen. Uiteindelijk viel ik compleet om; ik was zo uitgeput dat ik niet eens meer kon autorijden. Het enige wat ik kon, was huilen, iets wat ik de eerste veertig jaar van mijn leven nooit had gedaan omdat ik dat beschouwde als een teken van zwakte. Omdat ik zo uitgeput was, kreeg ik ook fysieke klachten zoals ontstekingen. Het was een serieuze burn-out.

‘Ik moest niet zeuren’ 

Tot dan toe had ik andere mensen altijd belangrijker gevonden dan mezelf. Ik was altijd met anderen bezig. Ik werkte als purser bij de KLM en als ik aankwam op een verre bestemming, nam ik meteen een taxi naar de sloppenwijken om daar vrijwilligerswerk te doen voor een organisatie die zich bekommert om kansarme kinderen. En wanneer ik thuiskwam, was ik druk met mantelzorg voor mijn moeder. Ik had een geweldige baan en vloog de wereld rond, maar ik nam nooit rust. En omdat ik altijd maar doorging, had ik niet in de gaten dat het misging. Ik was nooit ziek, anderen hadden het veel slechter dan ik, anderen deden het veel beter dan ik, ik moest niet zeuren – dat was wat ik mezelf vertelde.

Van ayahuasca tot zweethutten

Maar door die burn-out kon ik er niet meer omheen; ik was zo kapot dat ik wel aan de slag met mezelf móést gaan. Ik probeerde van alles. Ik bezocht een acupuncturist, verschillende orthomoleculair artsen, psychologen, coaches, ik deed aan meditatie, yoga en mindfulness, probeerde ayahuasca, zat in zweethutten en kwam uiteindelijk uit bij Creatrix, een transformatie­methodiek voor vrouwen. De acupuncturist zei: “Jij haalt al je energie uit andere mensen en buiten je eigen huis.” Daar had hij groot gelijk in. Door Creatrix leerde ik dat vrouwen een andere geschiedenis hebben dan mannen, dat ze door de eeuwen heen nooit hebben geleerd nee te zeggen en grenzen aan te geven en dat daarom zoveel vrouwen zichzelf niet op de eerste plaats kunnen zetten. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom veel meer vrouwen een burn-out krijgen dan mannen.

‘Leren zorgen voor jezelf’

Ik ben uiteindelijk weggegaan bij de KLM en beschouw mijn burn-out nu als een geschenk. Het heeft me geleerd dat wat ik normaal vond, helemaal niet normaal ís. Ik werd geregeerd door faalangst, perfectionisme en een laag zelfbeeld en daardoor zorgde ik slecht voor mezelf. Maar je moet natuurlijk eerst goed voor jezelf zorgen voordat je goed voor een ander kunt zorgen. De diepste les die ik leerde, was dat ik net zo liefdevol voor mezelf mag zijn, zelfs móét zijn, als voor een ander. En dat ik dat ook kán.”

BELANGRIJKSTE LESSEN

1 Juist vrouwen moeten leren hun grenzen aan te geven.

2 Laat faalangst en perfectionisme niet je leven bepalen.

3 Zorg eerst voor jezelf; pas dan kun je voor anderen zorgen.”

Klik hier voor het artikel in de Nouveau.

Ps Ben je nieuwsgierig hoe ik van mijn diepe patronen van faalangst, perfectionisme en onzekerheid ben afgekomen?

Kijk hier de 3 min video waar veel mensen zeggen dat ik wel 10 jaar jonger lijk nadat ik mijzelf in mijn onderbewustzijn blijvend heb mogen herprogrammeren met een liefdevol dialoog ipv kritiek.

Of kijk deze korte video’s van  andere dappere vrouwen die hun eigen pure ik hebben teruggevonden.

Dit gevoel van zelfcompassie, zelfliefde en zelfvertrouwen gun je toch iedere vrouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *